Expo 2020


Planering inför sommaren pågår för fullt! Några av de tidigare deltagarna i expo kommer att synas igen, men vi har också fler spännande nya kontakter.


Det blir fler företag inom miljövänliga byggmaterial och tekniker. Vi hoppas på en mycket intressant solelsteknik som sparar på material och miljöbelastning jämfört med konventionell teknik på området.


Svensktillverkad eldriven båtmotor och skottkärra som får draghjälp av en elmotor.


Kläder och skor som görs av ekologiska material.


Lokala hantverkare som kan hjälpa oss att få kläder, skor och möbler att hålla längre hoppas vi kunna presentera.


Vi kommer också att visa lokala matproducenter och besöksmål i omgivningarna som erbjuder upplevelser och aktiviteter för alla som värdesätter miljöhänsyn och mindre klimatavtryck.Hittills klara deltagare på Eko-torgets Expo 2020:


Byggnader och energi


Hunton


Framställer och säljer naturliga, förnybara och energieffektiva byggnadslösningar som är bra för både vårt inom och utomhusklimat. Träfiberisolering och vindtätskivor.

hunton.seLight Feet Living


Använder miljövänliga byggmetoder och skapar hus och strukturer som är både hälsosamma och vackra. Arbetar huvudsakligen med naturliga material som jord och trä. Tillhandahåller byggtjänster i lera, vanligt snickeri, timring - även med rundtimmer, halmbalskonstruktioner och vedeldade spisar. Utför konsultationer, renoveringsarbeten och fullskaliga projekt med alla dessa tekniker kombinerade.

lightfeetliving.comLingmans Kulturplåtslageri


Byggnadsvårdande kulturplåtslageri av den traditionella skolan. Ett hantverk med omsorg och kvalitétsmaterial som håller längre och ger rätt estetisk karraktär åt både kulturhistoriska och moderna byggen.

facebook.com/pg/lingmanskulturplatslageriOttosson färgmakeri


Linoljefärg - en färg för alla tillfällen. Traditionell linoljefärg är en ren naturprodukt. Den innehåller inga konstigheter, bara pigment och linolja. Oljan Ottossons använder i sina färger pressas från linfrön som odlas på den skånska slätten. Moderna vattenlösliga plast- och alkydoljefärger är till stor del restprodukter från den petrokemiska industrin ofta med många tillsatser som kan framkalla bland annat hudallergier och eksem.

ottossonfarg.comPärlans Bygghantverk Barrolin Byggnadsvård


Byggnadsvårdsbutik, snickeri, fönsterhantverk och timring. Väletablerat snickeri med specialistkompetens inom underhåll och restaurering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Med gedigen kunskap om material och konstruktioner inom den traditionella bygghantverkstekniken och erbjuder tjänster för om- och tillbyggnationer av äldre hus samt även nybyggnationer.

www.parlansbygg.seRustabo


Revolutionerande soltak. Det moderna taket – integrerad solcell i betongpanna. Rustabo arbetar med helhetslösningar inom renovering och byte av tak.

rustabo.se


Kläder och skor


Countryline Sweden


Säljer kläder för kvinnor i naturmaterialen lin och ull och designar plaggen i klassiska, bekväma modeller. Countryline vill bevara svenska hantverkstradtioner som gått i arv i generationer till exempel smock, stråveck, lagda veck och filtad ull.

Countryline Sweden har en butik i Gränna och webbshop.

www.countryline.seNäva


Näva är ett litet företag i Järna som snart har funnits i tjugo år. Här hittar du ekologiska kläder av hög kvalitet och i naturmaterialen ull, ull/siden, siden och bomull. Här finns det mesta för att klä dig från topp till tå. Kläder för alla årstider. Plagg i alla storlekar, från baby till vuxen. Kuddar, täcken, bäddmadrasser och sängkläder.

När du väljer ekologiska kläder är du med och skapar ren miljö och hållbar framtid för de som arbetar med odlingarna och produktionen av kläder, oftast i världens fattiga länder. Näva har en butik i Järna och webbshop.

ekotextil.seSytt på Nytt


Klädvård och återbruksdesign. Återupplivar gamla tyger och ger trasiga kläder ett nytt liv. Sytt på Nytt har en syateljé i Härnösand och webbshop.

syttpanytt.seTHRIVE


Skandinaviens ledande konceptbutik inom ekologiskt, miljövänligt, rättvist och veganskt mode.  

THRIVE  har en butik i Göteborg och webbshop.

www.thrivestore.seOdling och redskap


Sesam


En ideell förening för fröodling och beskydd av kulturväxter i Sverige. Föreningen verkar för att bevara den mångfald som finns bland köksträdgårdens och åkerns växter genom att medlemmarna fröodlar. Egen fröodling är ett säkert sätt att bevara gamla favoritsorter även om de försvinner ur handeln. Föreningen sprider kunskap om fröodling genom kurser och föredrag, i egen regi eller tillsammans med friluftsmuséer, föreningar och andra institutioner. 

foreningensesam.se


Cykel, skottkärra och mobilitet


Electro-mobile


Miljövänlig elektro-mekanik i form av tillverkning och utveckling av navmotor-applikationer, försäljning av färdiga produkter till industri, campingsektor och tunga fordon. Eldrift i båtar och eldrivna redskap så som skottkärror. Kontor och utställning i Knivsta.

www.electro-mobile.seHygien och hudvård


Ockelbo Bi


Tillverkar och utvecklar hudvårdsprodukter med naturliga ämnen, som oljor från växtriket, växtextrakt och bivax samt sprider information om bin och växter.

www.ockelbobi.seKonsumindre


Naturskyddsföreningen Gävleborg


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljö och naturvårdsorganisation med över 220 000 medlemmar. Naturintresse och miljöfrågor är det som är viktigt, engagerar och förenar oss. Naturskyddsföreningen sprider kunskap, kartlägger miljöhot, presenterar lösningar samt påverkar politiker och allmänhet. Länsförbundet i Gävleborg jobbar med bland annat vatten, skog, energi och viltvård. Länsförbundet stöttar även de fjorton lokala kretsarna (föreningarna) i deras aktiva arbete för hållbarhet och svensk natur.


Naturskyddsföreningens fokus i år på Eko-torget är "Byta Låna Laga Dela". Det handlar om vad vi själva kan göra i vår vardag för att minska konsumtionen och därmed minska giftutsläpp till, och uttag av råvaror från, naturen.

gavleborg-lan.naturskyddsforeningen.seRoosas Lageri


Lagar plagg av främst skinn och grövre textil. Fast behöver du en söm i vanliga kläder så fixar jag det med. Byte av dragkedjor, nya fickor, lagning av revor, avkortning av ärmar på jackor. Delar din dragkedja på sig när du drar upp den? Det kan oftast åtgärdas mycket lätt och medan du väntar. På jeans och jobbkläder byter vi dragkedjor, fållar upp och lagar revor och hål. I butiken finns bland annat laglappar för dunjackor, flera olika modeller på kläpp till dragsko i dragkejda och handgjorda ting från lokala hantverkare.

www.roosa.seSkomakarna på Söder


Utför dagligen skoreparationer och nyckelservice. Lagar jackor, byxor, väskor m.m. I butiken finner du väskor, skovård, nyckeltillbehör, skosnören, skinn och mycket mer. Är även ombud åt Gävletvätten.

www.skomakarna.se


Lokal turism


Destination Jädraås


Destination Jädraås erbjuder trivsamt boende i Jädraås Herrgård och dess annex samt årstidsanpassade friluftsaktiviteter under konceptet Nature Adventure. Nature Adventure är vårt eget koncept för ett rikt friluftsliv. Vår ambition är att på ett enkelt och opretentiöst sätt hjälpa människor att uppleva naturen på sina egna villkor. Vi erbjuder målgruppsanpassade naturupplevelser av olika slag och svårighetsnivå till ett brett spektra av intressenter, detta i kombination med ett bekvämt och trivsamt boende i Jädraås Herrgård och dess annex.

www.destinationjadraas.seEREMIT of Sweden


I den lilla stugan mitt i skogen, där ingen kräver din uppmärksamhet, ger du dig den bästa av gåvor: Mötet med dig själv.

Ensam mitt i tystnaden lever du i njutbar självsamhet. Du tänder en brasa, lagar din mat och låter varje tanke tänkas klart.

-Hit kommer du gärna med tåg. Från Gävle C tar det endast 25 minuter till Ockelbo. Vi hämtar dig vid stationen. En kort biltur för oss dit där vägen tar slut. Vi vandrar den gamla stigen. Snart skymtar du den lilla grånade timmerstugan mitt i en hänförande mångmila utsikt. -Eremitkojan som ska vara ditt hem under något/några dygn.

www.eremitofsweden.comLindarnas gård


Kulinarisk turism med hållbarhet och mångfald i fokus. Gården är självförsörjande på egna mejeriprodukter, ägg, grönsaker och kött. På denna levande lantgård skapar vi en upplevelse för den nyfikne i form av olika mathantverkskurser och kurser i odling samt djurhållning. Det lilla B&Bt gör det möjligt att övernatta och stanna flera dagar. Anordnar även möten, mindre konferenser samt kalas och Afternoon Tea. Varmt välkomna att boka!

www.facebook.com/LindarnasgardWild Nordic


Sverige har ett stort utbud av natur och djur, en lyx att vi alla kan ta del av det. Wild Nordic är ett företag med förkärlek för natur och vilda djur, en förhoppning att visa vildmarkens höjdpunkter samt en strävan att få fler att se det fina i naturen. Aktiviteterna utförs i Gästrikland med omnejd, här finns ett rikt djur- och fågelliv samt djupa stora skogar.

www.wildnordic.se

 


Älgparken i Ockelbo


I Älgparken i Ockelbo kan du träffa skogens konung på nära håll. Parken erbjuder rekreation för hela familjen, en egen älgboutiqe och bodega, mat och logi, guidade turer för både enskilda besökare och grupper. Hela anläggningen är barnvänlig och tillgänglig för rullstol.

www.algparken.seMatproducenter


e-gården


Gårdsslakteri och gårdsbutik med försäljning av kött, charkvaror, lammskinn och gårdsägg. Allt kött kommer direkt från det egna gårdsslakteriet. Här finns även ett eget rökeri med förädling av korv och rökta produkter. I butiken finns också ett utbud av lokalproducerat från aktörer i närområdet så som honung, saft, rapsolja med mera.

www.egarden.se

Kontakt


info@eko-torget.nu

070 376 60 62 Yngve Gunnarsson

Adress


Eko-torget

Herrgårdsvägen 20

816 30 Ockelbo